Wat is een kasteelvloer?

Wat is een kasteelvloer?

Een kasteelvloer is een houten vloer met een sterk verouderde uitstraling. De naam komt van houten vloeren die nog wel in een aantal kastelen liggen. Deze vloeren hebben een robuuste uitstraling. Met dit type vloeren worden brede, rustieke, verouderde en ruige houten vloeren bedoeld.

Vol met karakter!

Meestal zijn er veel bewerkingen mogelijk als het gaat om karakter geven aan een houten vloer. Ook het verouderen van een houten vloer valt hieronder. Het verouderen van een houten vloer, geeft iedere individuele plank karakter. Hoe langer een vloer verouderd wordt, hoe meer deuken en butsen de planken krijgen. Een groot voordeel dat kasteelvloeren hierdoor krijgen, is dat het in ieder type interieur past; van landelijk tot modern. Een kasteelvloer is daarom ook wel een vloer die ieder huis karakter geeft.

Zijn kasteelvloeren geschikt voor vloerverwarming?

Indien u al beschikt over vloerverwarming, dan is een kasteelvloer ideaal. Het is dan wel van belang dat het een kasteelvloer van duoplank betreft. Een massieve houten vloer is namelijk niet geschikt voor vloerverwarming. Daarnaast is het essentieel dat de kasteelvloer verlijmd wordt op de dekvloer. Een duoplank met een dikte van 12+4 is bijvoorbeeld zeer geschikt. De toplaag is 4mm dik en laat zich prima verouderen. Een dikkere vloer is al snel ongeschikt gezien er veel rendementsverlies optreedt.

Kasteelvloer instabiel?

Kasteelvloeren worden vaak gezien als instabiel. Men denkt ook dat enkel massieve houten vloer verouderd kunnen worden. Dit is niet het geval. Zoals hierboven vermeldt, kunnen ook duoplankvloeren prima verouderd worden. Een duoplank wordt ook wel lamelparket, twinplank, opbouwplank of multiplank genoemd. Deze planken hebben een toplaag die meestal gemaakt is van massief eiken en een onderlaag van multiplex. Doordat de toplaag van massief eiken is gemaakt, laat deze zich goed verouderen. Zoals eerder genoemd, is het wel belangrijk dat de toplaag minimaal 4mm dik is, om instabiliteit te voorkomen.