Loader

Wat zijn v-naden/ groeven?

Mensen zijn vaak onzeker over of hun vloer v-groeven of v-naden heeft. Dit is lastig om te zien, vooral wanneer men niet weet wat het is. Hieronder wordt in het kort vermeld hoe u ze kunt herkennen.

Wat is een v-groef?

V-groeven bevinden zich tussen de vloerdelen. Verschillende delen van het hout zijn schuin afgesneden. Wanneer deze vloerdelen aan elkaar worden gelegd, ontstaat er een groef in de vorm van de letter ā€˜Vā€™, waar de naam van is afgeleid. De groeven geven de gekozen ruimte een luxere uitstraling.

Welke types V-groef zijn er?

Er zijn verschillende types v-groeven, waar de groeven op verschillende plekken van de vloerdelen zijn verwerkt:

  • 0 groeven: de planken hebben geen groef;
  • 2V-groef: de groeven zijn verwerkt aan de lange zijdes van de plank;
  • 4V-groef: de groeven zijn verwerkt aan de lange en korte zijdes van de plank;
  • 5V-groef: de groeven zijn verwerkt aan de lange en korte zijdes van de plank, maar ook over het midden van de plank voor een tegeleffect.

Wat zijn de voordelen van v-groef?

V-groef heeft naast de mooie en luxe uitstraling nog een aantal voordelen:

  • Het slijt minder snel, doordat het vuil in de groeven blijven zitten. Hierdoor zal er minder kans op klassen en slijtage zijn;
  • Het is gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken.

Waarom wij dit graag willen weten

Zodra er een v-groef aanwezig is, dan vormt hier zich vuil in. Doordat dit vuil er in zit, kan er geen nieuwe behandeling worden aangebracht. Dit vuil blokkeert het hout van het opnemen van de nieuwe behandeling. De v-groeven worden dus uitgefreesd. Dit is prettig om vooraf te weten, gezien hier meer tijd in gaat zitten.

TOP