Acclimatiseren van uw houten vloer

Acclimatiseren van uw houten vloer

18 januari 2020
Het acclimatiseren van uw houten vloer: nodig of niet?

Ongeacht of uw houten vloer waarschijnlijk is behandeld met een lak, hardwax of olie, De houten vloer gaat altijd werken op basis van de temperatuur en de luchtvochtigheid in de ruimte. Zelfs lamelparket moet acclimatiseren. Wordt dit niet gedaan, dan zullen er kieren ontstaan en dat wil natuurlijk niemand.

Wat is het acclimatiseren van een houten vloer?

Acclimatiseren is het aanpassen aan een ander klimaat.  Een nieuwe vloer, zoals massief hout, parket en laminaat moeten aan de temperatuur wennen van de ruimte, waarin deze worden gelegd. Hout is een natuurproduct dat kan krimpen of zwellen, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Een massieve houten vloer moet vaak langer acclimatiseren dan een lamelparket. Dit komt door de hoeveelheid hout dat hierin is verwerkt. Daarnaast is het belangrijk dat u uw pakken niet in de zon bewaard. Dit heeft een negatief effect op het acclimatiseer proces.

Hoe moet mijn houten vloer acclimatiseren?

Je nieuwe vloer leg je in het midden van de te leggen ruimte. Als de vloerdelen verpakt zijn, laat je de verpakking gewoon zitten. De planken moeten altijd liggen.

  • Massieve houten vloeren en (lamel) parket:

Leg het massieve hout of de parketvloeren in de ruimte waar de vloer moet worden gelegd. Als de vloerdelen verpakt zijn, legt u de dichte pakken in het midden van de ruimte. Stapel de pakken kruislings op elkaar, zodat de luchtstroom overal bij kan. Leg de planken echter niet te dicht bij een kachel of in de volle zon.

Let verder goed op de luchtvochtigheid in de ruimte. De optimale luchtvochtigheid is tussen de 45-75%. Dit kun je opmeten met behulp van een hygrometer. In een nieuwbouwhuis zal deze altijd vrij hoog zijn. Als er onlangs een cement of betonvloer is gestort, dan moeten deze helemaal uitgehard en gedroogd zijn. Bij twijfel, test de vloer dan eerst.

  • Laminaatvloeren:

Deze vloeren moeten in gesloten verpakking in de ruimte liggen om aan de omgevingstemperatuur te wennen. De optimale temperatuur hierbij is 18 graden Celsius. Leg de vloer midden in de ruimte. Pak de pakken kruislings op elkaar met een kleine tussenruimte. Op deze manier kan de lucht overal langs circuleren.

Hoelang moet mijn houten vloer acclimatiseren?
  • Massieve houten vloeren:

Een massieve vloer heeft een lange acclimatisering tijd nodig. Denk hierbij aan één week tot 14 dagen. Vooral in de winter is dit van groot belang om de vloer ongeveer 2 weken te laten wennen aan de omgevingstemperatuur.

  • (lamel) Parket:

In de zomer volstaan 2 dagen om de vloer te acclimatiseren. In de herfst en winter adviseren we om 3 à 4 dagen aan te houden.

  • Laminaatvloeren:

Deze vloeren moeten ongeveer 48 uur in de ruimte liggen.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht en je hebt binnen 24 uur een reactie.
Whatsapp ons
Een krasvrije vloer
2 januari 2021

Een krasvrije vloer

Bent u op zoek naar een krasvrije vloer, maar weet u niet waar u moet beginnen? Woodstep adviseert u hier graag over!

Lees de blog
Woodstep combideals
26 december 2020

Woodstep combideals

Woodstep levert een alles-in-één oplossing met de combideals in de webshop. Zo heeft u alles wat u nodig heeft in één keer in huis!

Lees de blog
Woodstep parket schuren

Probeer onze prijscalculator

Voorjaarsactie schuren nu van 18,95 voor 14,95 per m² *
Aantal m²
Behandeling
Totaal
0,00
incl. BTW
Volgende stap

* Bekijk de actievoorwaarden

Een scherpe deal met de beste service
Klanten waarderen ons met een 9.6
Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar