De eikenhouten vloer

De eikenhouten vloer

1 maart 2019
Eiken houten- of parketvloeren

Een eikenhouten vloer is in Nederland ongetwijfeld de meest populaire keuze onder de houten vloeren. Dit komt door het tijdloze karakter, de sterkte en de hardheid van eikenhout. Daarnaast biedt eiken veel mogelijkheden in afwerkingen. Eiken vloeren laten zich uitstekend combineren met uiteenlopende interieurinrichtingen en staan bekend als een sterke en duurzame houtsoort.

Eiken vloeren zijn beschikbaar in de vorm van massief houten vloerdelen en lamelparket en kunnen op diverse manieren worden afgewerkt, zodat de vloer perfect bij uw interieur aansluit. De vloerdelen zijn ook als visgraatvloer verkrijgbaar in diverse maten en kleurafwerkingen.

Voordelen van eikenhouten- of parketvloeren

“Waarom zou ik een eikenhouten vloer kopen?” Is een veel voorkomende vraag. Het is niet voor niets één van de meest populaire houtsoorten als het om houten vloeren gaat. Het hebben van een eikenhouten vloer brengt vele voordelen met zich mee.

  • Eenvoudig en veelzijdig te bewerken;
  • In veelvoud te verkrijgen;
  • Vele verschillende afmetingen;
  • Zeer diverse prijsklassen;
  • Kan bewerkt worden met veel diverse kleuren;
  • Geschikt voor vloerverwarming;
  • Gaat een leven lang mee.

Problemen/ Nadelen van eikenhouten- of parketvloeren

Naast dat het hebben van een eikenhouten vloer voordelen biedt, brengt het uiteraard ook een aantal nadelen met zich mee. Echter zijn dit er niet veel. Enkele nadelen van een eikenhouten vloer, of een massieve houten vloer in het algemeen zijn dat ze niet watervast zijn en dat massieve eiken planken niet samengaan met vloerverwarming.

Het grootste nadeel van een eikenhouten vloer, is dat eiken een traag groeiende houtsoort is. Dit maakt het uiteraard niet tot de meest milieubewuste keuze. Hierdoor kiest men vaak voor eiken laminaatvloeren, die slechts voor een kwart bestaan uit echt eikenhout. De rest van het hout bestaat uit samengeperst grenenhout. Hierdoor is dit wel weer een milieubewuste keuze.

Naast alle voordelen die het biedt, vallen deze nadelen uiteraard in het niets.

Een eiken parketvloer kopen

De prijs van een eikenhouten vloer is uiteraard een bepalende factor. Wat een houten vloer inclusief leggen kost, hangt uiteraard af van het type houten vloer en op welke wijze de houten vloer wordt gelegd. Een houten vloer kan zwevend of verlijmd worden geplaatst. Daarnaast is het ook afhankelijk van de dikte, breedte, sortering, afwerking, bewerking en type hout. De gemiddelde prijs van een eikenhouten vloer, varieert in prijs tussen de €35,- en €105,- per m2.

Afwerking en onderhoud van uw eikenhouten vloer

U wilt uw parketvloer of houten vloer graag goed verzorgen, daarom is het van belang dat u regelmatig onderhoud pleegt. Voor alle soorten afwerkingen geldt:

Dagelijks: stof en vuil verwijderen met een stofdoek (wissersysteem) of stofzuiger (met parketborstel).

Periodiek: aanbrengen van het onderhoudsmiddel (meerdere malen per jaar, zeker op slijtplekken als looppaden, de eethoek, het zitgedeelte en de keuken).

Het kleuren van eiken vloerdelen

Eiken is een houtsoort dat makkelijk te kleuren is. Zo kan het van wit tot geel, van grijs tot bruin, en van zwart tot rood worden gekleurd. Hierdoor is er voor iedereen wel vaak een kleur te vinden die je mooi vindt passen bij je huis en meubelen. Het is dan dus mogelijk om de eiken vloer te veranderen van kleur.

Een eiken vloer wordt altijd behandeld met olie, lak of was om deze te beschermen tegen beschadigingen en vlekken. Deze behandeling zit in het hout en geeft het hout ook een kleur.

Om de kleur te kunnen veranderen, moet eerst de bestaande kleur en behandeling van de vloer weggehaald worden. De behandeling die er nu op zit beschermt namelijk tegen vlekken. Hierdoor zal een nieuwe behandeling niet pakken op de reeds behandelde vloer.

Om de behandeling van het hout af te halen moet deze worden geschuurd. Het hout wordt dan met een parketschuurmachine kaal geschuurd, totdat het onbehandelde hout weer zichtbaar wordt. U begint dan eigenlijk weer met een nieuwe eiken vloer.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht en je hebt binnen 24 uur een reactie.
Whatsapp ons
Een krasvrije vloer
2 januari 2021

Een krasvrije vloer

Bent u op zoek naar een krasvrije vloer, maar weet u niet waar u moet beginnen? Woodstep adviseert u hier graag over!

Lees de blog
Woodstep combideals
26 december 2020

Woodstep combideals

Woodstep levert een alles-in-één oplossing met de combideals in de webshop. Zo heeft u alles wat u nodig heeft in één keer in huis!

Lees de blog
Woodstep parket schuren

Probeer onze prijscalculator

Voorjaarsactie schuren nu van 18,95 voor 14,95 per m² *
Aantal m²
Behandeling
Totaal
0,00
incl. BTW
Volgende stap

* Bekijk de actievoorwaarden

Een scherpe deal met de beste service
Klanten waarderen ons met een 9.6
Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar