Een vergeelde houten vloer

Een vergeelde houten vloer

15 februari 2020
Waarom vergeelt mijn houten vloer?

Wanneer u aan een oude houten vloer denkt, dan ziet u vaak een warme bruine kleur voor u. De uitstraling van oude houten vloeren is vaak vergeelt. Dit houdt in dat de behandeling van zijn prachtige kleur is verkleurt naar een gele gloed. Tevens is de toplaag van de vloer vaak ook verkleurd naar geel.

Diverse houtsoorten hebben van nature een warme tint in zich. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld teak, kersen en merbau. Deze houtsoorten zullen niet snel vergelen. Daartegenover staan houtsoorten zoals grenen en eiken. Deze houtsoorten verkleuren middels daglicht/ zonlicht naar de bovengenoemde gele kleur. Wellicht vindt u deze kleur mooi, in dat geval is het geen probleem om de uitstraling te laten zoals hij is. Mocht u deze kleur echter niet mooi vinden, dan zijn er verschillende methodes beschikbaar om deze verkleuring tegen te gaan of te camoufleren.

Waarom verkleurd hout?
Hout is een natuurlijke grondstof en opgebouwd uit lignine en cellulose. Hout is echter ook gevoelig voor licht. Zonlicht zorgt ervoor dat bepaalde stoffen in de houten vloer worden geactiveerd. Deze stoffen zorgen er op hun beurt voor, dat er verkleuring plaatsvindt in het hout. De meest voorkomende verkleuringen zijn grijs en geel.

Wat valt hiertegen te doen?

De eenvoudigste oplossing is een houten vloer of meubels met een kleur olie te behandelen. Gebruik je een hardwax olie, dan is de vloer eenvoudig in onderhoud. Daarnaast kan een hout gerookt of geloogd worden.

Welke kleurolie is het meest geschikt?

Voor een lichte uitstraling wordt het hout met een lichte kleur behandeld, zoals wit of grijs. Bij juist onderhoud zal de vloer de lichte uitstraling houden.
Gaat u de vloer met een bruine of zwarte kleurolie behandelen? Dat valt het verkleuren nauwelijks meer op. De donkere olie behandeling wordt dan juist nog mooier.

Wat is logen en roken?

Bij logen wordt hout in een bad gedompeld met loog. Hierdoor zullen verflagen en dergelijke van het hout losweken. Verder verbleekt loog het hout. Dit valt het beste te zien bij grenenhout.

Eikenhout kan gerookt worden. Door middel van ammoniakdampen wordt het looizuur in de eiken planken geneutraliseerd. Zo krijgt de vloer een vergrijsde gloed. Dit kan alleen met eiken gedaan
worden. Andere houtsoorten bevatten nauwelijks of geen tannine. Des te langer u het eiken aan de ammoniakdampen blootstelt, des te grijzer en donkerder het eiken wordt.

Wat is het kleuren van hout?

Het mooiste resultaat bereikt u met een behandeling waarin kleurpigmenten aanwezig zijn. Deze hechten zich aan het hout en dringen met de olie in het hout. De naturel afwerklaag zorgt er daarna voor dat de
vloer vocht- en vuil werend is. Bij gebruik van wit en grijs tinten houdt het eiken een lichte kleur en zal het vergelen veel trager gaan. Daarnaast valt het dan ook minder op. De donkere tinten camoufleren het vergelen.

Wat kunt u zelf doen?

Om verkleuren van hout zo lang mogelijk tegen te gaan, dient u het zonlicht zoveel mogelijk uit de ruimte weren. Denk hierbij aan goede zonebescherming bij de ramen.

Hoe wordt een vergeelde vloer zo goed als nieuw?

Als uw houten vloer dermate vergeeld is, kunt u de vloer opnieuw laten schuren. Zorg ervoor dat de afwerklaag en het hout geschuurd wordt. U ziet tijdens het schuren de vloer weer als nieuw worden.
De vloer kan na het schuren en polijsten opnieuw behandeld worden. Door het schuren werkt u ook krassen en andere beschadigingen weg.

Wie behandelt en schuurt vloeren?

Bij Woodstep kunt u eenvoudig een houten vloer laten schuren en behandelen. Tevens kunt u ervoor kiezen door een volledig nieuwe houten vloer bij ons aan te schaffen en met korting te laten leggen! Voor meer informatie kunt u terecht in onze showroom of contact opnemen per e-mail (aanvragen@woodstep.nl) of per telefoon (0546 232 036).

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht en je hebt binnen 24 uur een reactie.
Whatsapp ons
Een krasvrije vloer
2 januari 2021

Een krasvrije vloer

Bent u op zoek naar een krasvrije vloer, maar weet u niet waar u moet beginnen? Woodstep adviseert u hier graag over!

Lees de blog
Woodstep combideals
26 december 2020

Woodstep combideals

Woodstep levert een alles-in-één oplossing met de combideals in de webshop. Zo heeft u alles wat u nodig heeft in één keer in huis!

Lees de blog
Woodstep parket schuren

Probeer onze prijscalculator

Voorjaarsactie schuren nu van 18,95 voor 14,95 per m² *
Aantal m²
Behandeling
Totaal
0,00
incl. BTW
Volgende stap

* Bekijk de actievoorwaarden

Een scherpe deal met de beste service
Klanten waarderen ons met een 9.6
Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar