Houten vloer verven

Houten vloer verven

14 maart 2020

Houten vloer verven

Het verven van een houten vloer is een eenvoudige en praktische oplossing voor het creëren van een nieuwe sfeer in uw woning. Vaak krijgen wij vragen als welke verf kan ik het beste gebruiken voor het verven van een houten vloer en is het nodig om de vloer te ontvetten, schuren en gronden? Hierop geven wij u uiteraard graag antwoord in dit artikel.

Door het verven van de houten vloer, heeft u er lang niet zoveel omkijken na als met bijvoorbeeld een olie, lak of hardwax behandeling. Het onderhoud van een geverfde houten vloer is namelijk vrij eenvoudig.

Hoe pak ik het verven van de houten vloer aan?

Qua voorbereiding is het belangrijk om uw vloer voor het schilderen eerst goed te ontvetten. Het ontvetten van de vloer verbetert de hechting enorm. Een ontvettingsmiddel verwijdert zowel vuil en vet van buitenaf als de inhoudsstoffen die voorkomen in o.a. grenen, eiken en beukenhout. Het ontvetten kunt u het beste voor het schuren doen. Zo voorkomt u dat het schuurpapier verstopt raakt en vuil in de vloer wordt geschuurd. 

Voor een mooi en strak resultaat, brengt u voor het schilderen een goede grondverf aan. Een grondverf met isolerende eigenschappen is hierbij de meest verstandige keuze. Een isolerende grondverf vermindert de kans op gele vlekken die ontstaan bij het doorbloeden van inhoudsstoffen (tannine/eiken, hars/grenen). 

Houten vloer verven, welke verf? 

Er zijn verschillende soorten verf beschikbaar die speciaal gemaakt zijn voor het verven van houten vloeren. Let er bij het uitzoeken van een verf goed op dat de verf geschikt is voor uw houtsoort. Om erachter te komen welk houtsoort uw houten vloer is, kunt u altijd contact opnemen met Woodstep.

Daarnaast is het belangrijk om verf uit te zoeken die extra slijtvast is en niet vergeelt. Hoge slijtvastheid wordt vaak bereikt door de toevoeging van polyurethaan harsen in de verf. Een extra aspect, maar niet een benodigdheid, is dat de verf goed vloeit en zich eenvoudig laat verspreiden met een kwast of roller.

De meeste soorten parketverf, kunnen zelfs aangebracht worden op beton en zijn speciaal ontwikkelt voor het verven van vloeren, trappen en meubilair.

Stappenplan voor het verven van uw houten vloer 

Houten vloer reinigen

Reinig de vloer met speciale reinigingsmiddelen. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken, maar niet opdrogen. Dweil de vloer een aantal keer goed na met schoon leidingwater. 

Houten vloer schuren

Schuur de vloer met korrel 160 (nieuwe, onbehandelde vloeren). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen.

Houten vloer gronden

Grond de vloer met een parketroller ter breedte van de planken. Breng één tot twee lagen aan met een droogtijd van ca. 12 uur. Schuur tussendoor met korrel 240 voor het meest strakke resultaat. Naast het meest strakke resultaat schildert een geschuurde vloer gemakkelijker dan een niet geschuurde vloer. Technisch gezien (voor het hechten van de lagen onderling) is schuren tussendoor niet nodig indien u binnen 3 dagen de volgende laag aanbrengt.

Houten vloer verven

Verf de vloer met een parketroller ter breedte van de planken. Breng de verf systematisch en consequent aan in de lengte richting van de plank (met de houtnerf mee). Werk snel, zodat de verf goed in elkaar overvloeit bij de overlappende delen. Voor de juiste laagdikte houdt u het verbruik van 8-10 m2 per liter aan. Breng twee tot drie lagen aan met een droogtijd van ca. 8 uur.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht en je hebt binnen 24 uur een reactie.
Whatsapp ons
Een krasvrije vloer
2 januari 2021

Een krasvrije vloer

Bent u op zoek naar een krasvrije vloer, maar weet u niet waar u moet beginnen? Woodstep adviseert u hier graag over!

Lees de blog
Woodstep combideals
26 december 2020

Woodstep combideals

Woodstep levert een alles-in-één oplossing met de combideals in de webshop. Zo heeft u alles wat u nodig heeft in één keer in huis!

Lees de blog
Woodstep parket schuren

Probeer onze prijscalculator

Voorjaarsactie schuren nu van 18,95 voor 14,95 per m² *
Aantal m²
Behandeling
Totaal
0,00
incl. BTW
Volgende stap

* Bekijk de actievoorwaarden

Een scherpe deal met de beste service
Klanten waarderen ons met een 9.6
Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar