Levensduur houten vloer

Levensduur houten vloer

2 mei 2020

De levensduur van een houten vloer is afhankelijk van een aantal factoren. Er zijn natuurlijk uitzonderlijke factoren zoals houtworm en vochtschade waar u rekening mee dient te houden. Verder in dit artikel wordt er ook op deze uitzonderlijke omstandigheden ingegaan.

Houtworm

Houtworm zal niet mee geleverd worden met een nieuwe vloer. Tegenwoordig wordt hout gedroogd in speciale kamers. Dit proces overleeft geen enkele houtworm. Houtwormen kunnen wel in het vloerhout trekken, maar dan komen zij uit het huis waar de nieuwe vloer in is gelegd.

Vocht

Bij aanwezigheid van een kruipruimte, wordt de houten vloer zo gelegd dat optrekkend vocht hier niet bij kan of resistent tegen is. Indien de betonvloer op zand gestort is, dan wordt er voor het leggen tevens een vochtscherm aangebracht. Van beneden is de kans op vochtschade dus vrij laag. Te weinig vocht kan het minst kwaad, vooral te veel vocht is funest.

Omdat er van beneden uit geen tot weinig vocht in het vloer hout kan trekken, zijn de vochtomstandigheden in de leefruimte makkelijker te controleren. Dit is het voordeel van het aanbrengen van een vochtscherm. De climatologische omstandigheden kunnen van bovenaf goed gereguleerd worden en dus zal het vloerhout werken op een voorspelbare manier en is werking in het vloerhout geen verrassing. Gaat u vloerhout aankopen, dan is het dus mogelijk om een goed beeld te krijgen van wat de vloer voor werking zal vertonen in uw ruimte en dus kunt u zelf de keuze maken tussen houten vloeren die meer en houten vloeren die minder werken.

Slijtage door gebruik

Als de vloer goed gelegd is, zal hij gebruikt gaan worden. Bij normaal gebruik zult u de vloer niet aflopen. Goede voorbeelden hiervan zijn traptreden van kerken en kastelen. Deze zijn vaak ingesleten, maar deze zijn natuurlijk ook al vele eeuwen oud. Het traplopen is bovendien een veel zwaardere aanslag op hout dan wanneer er over heen gelopen wordt. Zelfs een vuren vloer van relatief zacht hout zult u niet aflopen.

Een houten vloer wordt over het algemeen afgewerkt. Dit wordt gedaan om verschillende redenen: Om een vloer een andere kleur te geven dan de houtkleur zelf, om het hout te beschermen tegen vuil en om zodoende de kleur egaal te houden. De meest gebruikte afwerkingen zijn lak, olie en hardwax. Alle afwerklagen moeten vernieuwd worden als ze afgesleten zijn. Een normale laag olie, lak of hardwax is vaak na 5 tot 10 jaar toe aan een schuurbeurt. Indien een afwerking goed wordt onderhouden, dan is de schuurbeurt vele jaren uit te stellen, vooral bij olie en hardwax.

Laminaat

Laminaat kan bij normaal gebruik zeker zolang mee als de laminaatfabrikant de vloer garandeert.
Een gulden midden weg wat betreft levensduur is de volgende:

Indien de laminaat vloer is gemaakt op HDF gaat een:
6mm gegarandeerd 5 jaar mee,
7mm gegarandeerd 10 jaar mee,
8mm gegarandeerd 15 jaar mee,
9mm gegarandeerd 20 tot 25 jaar mee tot soms levenslang.

Dit alles bij normaal gebruik, tenzij anders is aangegeven op het laminaat (soms is intensief gebruik of licht commercieel gebruik ook gegarandeerd).

PVC

PVC vloeren zijn ook zeer slijtvast, maar let wel, er zijn vele producenten en vele uitvoeringen verkrijgbaar. Van zeer slijtvast tot instapmodellen die niet zo lang mee gaan. Vraag dit altijd na bij een specialist. De pvc producenten geven over het algemeen goede informatie over de levensduur.

Bovenstaande informatie is een richtlijn. Heeft u een product waarvan u niet weet hoelang het mee gaat, vraag het Woodstep. Wellicht kunnen wij u specifieke informatie verschaffen.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht en je hebt binnen 24 uur een reactie.
Whatsapp ons
Een krasvrije vloer
2 januari 2021

Een krasvrije vloer

Bent u op zoek naar een krasvrije vloer, maar weet u niet waar u moet beginnen? Woodstep adviseert u hier graag over!

Lees de blog
Woodstep combideals
26 december 2020

Woodstep combideals

Woodstep levert een alles-in-één oplossing met de combideals in de webshop. Zo heeft u alles wat u nodig heeft in één keer in huis!

Lees de blog
Woodstep parket schuren

Probeer onze prijscalculator

Voorjaarsactie schuren nu van 18,95 voor 14,95 per m² *
Aantal m²
Behandeling
Totaal
0,00
incl. BTW
Volgende stap

* Bekijk de actievoorwaarden

Een scherpe deal met de beste service
Klanten waarderen ons met een 9.6
Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar