Een krakende houten vloer

Een krakende houten vloer

18 april 2020
Waarom kraakt mijn houten vloer?

Uiteraard is een krakende vloer heel vervelend. Er zijn een aantal dingen die u hieraan kunt doen. Om te weten wat u moet doen, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is. Hout is en blijft uiteraard een natuurproduct, dus het kraken hoort er een beetje bij. Er zijn meestal drie verschillende oorzaken waardoor een vloer te veel kan gaan kraken.

De vloer is niet goed (zwevend) gelegd

De eerste oorzaak kan zijn doordat de vloer niet volledig volgens de specificaties van de fabrikant is gelegd. De meest voorkomende fout bij het zwevend leggen van de houten vloer, is dat de ondervloer niet voldoende egaal is. Bij het leggen mag de ondervloer niet meer dan 2mm per 2m ongelijk zijn. Wanneer de ondervloer ongelijk is en de parketvloer zwevend is gelegd, dan kan het zijn dat het parket gaat kraken wanneer u eroverheen loopt. Dit komt dan doordat de parketvloer niet overal de ondervloer raakt. Het kraken is in dit geval de wrijving die u hoort van de mes en groef (of kliksysteem) die beweegt. Voor dit probleem zijn helaas geen eenvoudige oplossingen beschikbaar. Dit is een fout die voorkomen had moeten worden. Het is hier dus kiezen tussen het leven met een krakende vloer of de gehele vloer opnieuw leggen.

Een vochtige parketvloer

Een tweede oorzaak kan zijn dat de houten vloer te vochtig is. Dit kan komen door een relatief hoge luchtvochtigheid in de ruimte. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 45% en 60%. Wanneer dit het geval is, dan zal de vloer niet of nauwelijks kraken. De relatieve luchtvochtigheid kan men uitlezen op een hygrometer. Als de relatieve luchtvochtigheid te hoog is, dan kan deze verlaagd worden met een luchtontvochtiger. Een andere oplossing is het warm maken van de ruimte en vervolgens de ramen openen. Wanneer dit meerdere keren herhaald wordt, zal de luchtvochtigheid aanzienlijk dalen. Warm stoken en luchten is geen permanente oplossing. Het is essentieel dat de oorzaak hier als eerst wordt aangepakt.

Fout in het parket zelf

Er kan ook een probleem in het parket zelf zitten. Hoewel vaak gedacht wordt dat dit het probleem is, is de werkelijkheid dat dit bijna nooit het probleem is. Er zijn in de branche een paar klachten bekend van Chinese vloeren waar de lagen van de lijm die de lagen van het lamelparket bij elkaar houden hebben losgelaten en daardoor gingen kraken.

Contact

Heeft u behoefte aan tips en adviezen of gewoon contact over uw krakende houten vloer? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met Woodstep. Wij staan altijd klaar om uw vragen per mail of telefonisch te beantwoorden.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht en je hebt binnen 24 uur een reactie.
Whatsapp ons
Een krasvrije vloer
2 januari 2021

Een krasvrije vloer

Bent u op zoek naar een krasvrije vloer, maar weet u niet waar u moet beginnen? Woodstep adviseert u hier graag over!

Lees de blog
Woodstep combideals
26 december 2020

Woodstep combideals

Woodstep levert een alles-in-één oplossing met de combideals in de webshop. Zo heeft u alles wat u nodig heeft in één keer in huis!

Lees de blog
Woodstep parket schuren

Probeer onze prijscalculator

Voorjaarsactie schuren nu van 18,95 voor 14,95 per m² *
Aantal m²
Behandeling
Totaal
0,00
incl. BTW
Volgende stap

* Bekijk de actievoorwaarden

Een scherpe deal met de beste service
Klanten waarderen ons met een 9.6
Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar