Het verwijderen van een houten vloer

Het verwijderen van een houten vloer

11 april 2020
Hoe verwijder ik mijn houten vloer zelf?

Een houten vloer kan een leven lang meegaan, indien deze goed wordt onderhouden en van goede kwaliteit is uiteraard. Toch zijn er een aantal reden waardoor een houten vloer deels of volledig verwijderd dient te worden. Zo kan er bijvoorbeeld waterschade zijn ontstaan of bent u toe aan een nieuw soort vloer. Wist u dat een bestaande houten vloer zelfs kan worden meegenomen wanneer u gaat verhuizen? Voordat u aan de slag gaat met het hardhandig verwijderen van uw bestaande houten vloer, is het verstandig om de tips en adviezen van dit artikel mee te nemen.

Het begint onder de houten vloer

Voordat u een parketvloer gaat verwijderen is het belangrijk om een idee te krijgen van wat u onder de vloer zult aantreffen. Dit gaat zowel over de daadwerkelijke ondergrond als eventuele lijmresten. Wat betreft de ondergrond zijn er een aantal mogelijkheden. De meest ideale situatie die u kunt tegenkomen, is dat er een volledig egale betonnen vloer onder de houten vloer verborgen is. Dit is vaak echter niet het geval. Andere vloerbedekking waar de houten vloer op lag, een beschadigde ondervloer en vuil zijn allen veelvoorkomende situaties.

Daarnaast zijn veel parketvloeren vastgelijmd op de ondervloer. De lijmresten die achterblijven als de vloer er uitgehaald is, zult u moeten verwijderen voordat er een andere, nieuwe vloerbedekking op gelegd kan worden. Met wat geluk is er gebruikgemaakt van wateroplosbare lijm, anders wordt het een tijdrovende klus.

De houten vloer verwijderen: een stappenplan
Stap 1. De benodigde materialen

Als u het vooronderzoek gedaan heeft en de houten vloer gaat verwijderen, heeft u een aantal materialen nodig. Is de vloer niet vastgelijmd? Dan is een koevoet in principe voldoende. Uiteraard is een ander gereedschap waarmee u de planken op kunt tillen ook geschikt. Let wel op dat het gereedschap de vloerpanelen niet beschadigt.

Is de vloer wel vastgeplakt? Dan heeft u ook een cirkelzaag en een kleine hamer nodig. Stel vooraf de cirkelzaag af op de dikte van de houten vloer. Zo minimaliseert u de kans op schade aan de ondervloer door het zagen.

Stap 2. Creëer ruimte

De tweede stap is het creëren van ruimte tussen de vloerdelen. Beschadigde stroken die u niet langer kunt hergebruiken zijn een ideale positie om te beginnen. Deze kunt u doorzagen en vervolgens met de koevoet van de ondergrond scheiden. Indien de strook is vastgelijmd, moet u wellicht met de hamer de koevoet onder de plank proberen te krijgen. Let zowel bij het zagen als het ‘wrikken’ goed op de ondervloer. Een fout waarmee u de vloer beschadigt is snel gemaakt!

Heeft u geen beschadigde delen om bij te beginnen? Verwijder dan een of meerdere plinten bij de muur. Dan heeft u vaak een paar centimeter speelruimte om te schuiven en de stroken er één voor één uit te halen.

Stap 3. Maak de stroken los van elkaar en de vloer

Zodra er ruimte is om te werken moet u de houten vloerpanelen los van elkaar en van de grond krijgen. Met wat geluk zijn ze met een hamer tegen elkaar gelegd. Ook hier is een andere situatie niet uit te sluiten; dat ze in elkaar grijpen met groeven. Het loskrijgen van de planken zonder deze te beschadigen wordt dan automatisch tijdrovender en lastiger. De planken van de grond scheiden hebben we ook in stap 2 behandeld. Dit doet u vervolgens bij iedere plank. Het is mogelijk dat de lijm te sterk is om in één keer hele stukken los te krijgen.

Stap 4. Lijmresten verwijderen en de ondervloer schoonmaken

De laatste stap is vaak het verwijderen van de lijm en eventueel andere viezigheid van de ondervloer. Wateroplosbare lijm hoeft u alleen nat te maken, waarna u de vloer kunt drogen. Als er een ander soort lijm gebruikt is moet u lijmverwijderaar op de lijmresten smeren. Verwijder na een tijdje de lijmresten met een plamuurmes. Let ook hier weer op dat u de ondervloer niet beschadigt!

De houten vloer vervangen?

Als alles goed is gegaan, zit u nu met een schone ondervloer en een stapel intacte houten panelen, klaar voor hergebruik of verkoop. Maar wat als u nu het verwijderde deel van de houten vloer wilt vervangen? Dat is een heel ander verhaal. Een houten vloer leggen is een stuk lastiger dan verwijderen. Het is daarom ook ten zeerste aan te raden om voor het vervangen van delen of een gehele houten vloer contact op te nemen met een specialist. Zelfs al heeft u ervaring met klussen en renoveren. Bij Woodstep zijn we gespecialiseerd in dit soort werkzaamheden en staan we altijd voor u klaar. Neem voor meer informatie contact met ons op. Dit kan zowel telefonisch als per e-mail.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht en je hebt binnen 24 uur een reactie.
Whatsapp ons
Een krasvrije vloer
2 januari 2021

Een krasvrije vloer

Bent u op zoek naar een krasvrije vloer, maar weet u niet waar u moet beginnen? Woodstep adviseert u hier graag over!

Lees de blog
Woodstep combideals
26 december 2020

Woodstep combideals

Woodstep levert een alles-in-één oplossing met de combideals in de webshop. Zo heeft u alles wat u nodig heeft in één keer in huis!

Lees de blog
Woodstep parket schuren

Probeer onze prijscalculator

Voorjaarsactie schuren nu van 18,95 voor 14,95 per m² *
Aantal m²
Behandeling
Totaal
0,00
incl. BTW
Volgende stap

* Bekijk de actievoorwaarden

Een scherpe deal met de beste service
Klanten waarderen ons met een 9.6
Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar