Houten vloeren in de winter

Houten vloeren in de winter

7 december 2019

Houten vloer in de wintermaanden

De wintermaanden worden steeds kouder en houten vloeren zijn hier uiteraard vatbaar voor. Dankzij de koude maanden zal niet alleen u, maar ook uw houten vloer zich moeten aanpassen.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen op de hoogte is van de mogelijke impact van het koude weer op een houten vloer. Hout is een natuurlijk product dat zich sterk kan vervormen bij temperatuurveranderingen. In dit artikel leest u alles dat benodigd is voor u om uw houten vloer goed te beschermen tegen deze temperatuurveranderingen.

De verschillende invloeden
Het kan twee kanten op wat hout betreft. Bij warmer weer zet hout uit en bij kouder weer zal het krimpen.

Gezien men vaak de verwarming aan heeft wanneer men thuis is en de verwarming weer uit zet wanneer het huis leeg is, schommelt de temperatuur nogal in deze periode. Daarnaast leven mensen in Nederland en België in een zogenoemd "zeeklimaat". Dit zorgt ervoor dat er grote verschillen in luchtvochtigheid optreden in de verschillende seizoenen.

Veelvoorkomende klachten

Tijdens de winter is de luchtvochtigheid laag. De houten vloer zal daarom ook vocht verliezen. Zelfs de meest zorgvuldig geïnstalleerde houten vloeren kunnen de neiging hebben om uit te drogen en te krimpen. Men begint spleten tussen de planken te zien. Dit is wanneer de telefoontjes beginnen. Mensen die niet goed zijn ingelicht bellen vloerspecialisten daarom vaak met klachten over naden en scheuren in houten vloeren.

Oude houten vloeren van tussen de 50 en 100 jaar oud, kunnen last krijgen van permanente spleten wanneer ze niet op tijd onder handen genomen worden. Deze spleten kunnen zelfs nog breder worden in de winter.

Oplossing

Veel mensen hebben de verwarming in de winter lekker hoog staan. De verwarming droogt de lucht in uw huis echter nog sneller uit. Dit is niet alleen slecht voor uw houten vloer, maar ook voor u, uw huisdieren en uw planten. Probeer de verwarming daarom wat lager te zetten (niet hoger dan 21 graden). Meestal is het een kwestie van gewenning. Bij het voldoende luchten en stofzuigen in huis, zal de houten vloer nog langer meegaan en minder snel spleten vertonen.

Toch last gekregen van spleten of andere complicaties? Dan staat het Woodstep Team altijd voor u klaar. Wij kunnen u per telefoon of per e-mail bijstaan.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht en je hebt binnen 24 uur een reactie.
Whatsapp ons
Een krasvrije vloer
2 januari 2021

Een krasvrije vloer

Bent u op zoek naar een krasvrije vloer, maar weet u niet waar u moet beginnen? Woodstep adviseert u hier graag over!

Lees de blog
Woodstep combideals
26 december 2020

Woodstep combideals

Woodstep levert een alles-in-één oplossing met de combideals in de webshop. Zo heeft u alles wat u nodig heeft in één keer in huis!

Lees de blog
Woodstep parket schuren

Probeer onze prijscalculator

Voorjaarsactie schuren nu van 18,95 voor 14,95 per m² *
Aantal m²
Behandeling
Totaal
0,00
incl. BTW
Volgende stap

* Bekijk de actievoorwaarden

Een scherpe deal met de beste service
Klanten waarderen ons met een 9.6
Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar