Scandinavische stijl

Scandinavische stijl

16 mei 2020
Het blijft nog altijd populair: de Scandinavische woonstijl. De combinatie van licht, natuurlijke materialen, zachte tinten en strakke lijnen zorgen ervoor dat deze trend altijd in blijft. Maar hoe maakt u uw interieur nu echt Scandinavisch? In dit artikel leest u over een aantal kenmerken die in ieder geval niet mogen ontbreken.

Lichtinval

De meeste Scandinavische landen hebben beperkte zonuren. Er wordt dan ook vaak gekozen voor de optimale samenstelling om ieder straaltje licht binnen te krijgen. Grote ramen zijn dan ook overal te zien. Het is niet vanzelfsprekend om een volledige nieuwe pui aan te schaffen hiervoor, maar het is wel mogelijk om de natuurlijke lichtinval optimaal in te zetten ten behoeve van de rest van het interieur. Gordijnen van een inbetween stof zijn hiervoor zeer geschikt. Zelfs als ze dicht zijn laten zij nog schitterend gefilterd licht door. Mocht uw woning van zichzelf al veel lichtinval hebben, versterk dit dan met de kleurkeuze van uw wanden. Koele tinten reflecteren het lichtinval en laten de ruimte groter lijken. Warme kleuren absorberen juist licht, dus vermijdt dit zoveel mogelijk. Door het ophangen van spiegels op strategische plekken, haalt u nog meer zonnestralen in huis.

De houten vloer
Een Scandinavisch interieur valt niet te bereiken zonder een prachtige houten vloer. Zorg er dan wel voor dat dit geen vergeelde eikenhouten vloer is, maar neem bijvoorbeeld een prachtige, witgekleurde eikenhouten vloer. Het is niet per se nodig om hiervoor een nieuwe vloer aan te schaffen. Deze kan namelijk ook gewoon geschuurd en behandeld worden met een kleurtje. Een whitewash behandeling zoals de Alaska White is ideaal voor het bereiken van een prachtige Scandinavische look. De nerven en knoesten blijven gewoon zichtbaar, maar door de wit getinte, matte uitstraling eist het niet te veel aandacht op. Een betere mix van warmte en rust is niet te verzinnen.

Natuurproducten

Wie Scandinavië zegt, zegt overweldigende natuur. Aan bossen, rivieren en gebergte is geen gebrek in deze landen. Hout is hier natuurlijk ook beschikbaar in overvloed. Het is dus niet gek dat dit één van de meest gebruikte producten is in de Scandinavische woonstijl. Naast hout wordt er ook veel gebruik gemaakt van natuursteen, schapenvachten, gebreide plaids en geweien. Daarnaast is er ook voldoende ruimte overgelaten voor planten, maar dan wel in vergrijsde groentinten. Een licht vloerkleed van wol maakt de ruimte helemaal af.Zachte tinten
Mocht u het toch wat heftig vinden om zoveel hout te combineren, dan kunt u ook spelen met verschillende materialen en contrast. Twee verschillende houtsoorten worden eenvoudig gescheiden door een kleed. Hierdoor zult u zien dat het een stuk rustiger oogt. Een handige tip is om bij een houten vloer, hoge witte plinten aan te schaffen en deze tegen de wanden te plaatsen. Ongeacht de kleur van de wanden, zult u zien dat de vloer er extra fris en strak door oogt bij het contrasterende wit.

Less is more
Een term die ontelbare keren voorkomt in de Scandinavische woonstijl is "Less is more". Minimalistische meubelontwerpen, zachte kleuren en strakke lijnen houden de sfeer rustig en creëren ruimte. Door te kiezen voor een houten vloer met brede en lange planken, is het hout nog beter zichtbaar, maar blijft deze luchtig en ruimtelijk. Daarnaast zijn er minder naden aanwezig bij brede planken, wat voor minder afleiding zorgt. Begrijp het niet verkeerd; spullen zijn toegestaan bij een Scandinavisch interieur, maar het is gebruikelijker om de aandacht te vestigen op één goed designstuk, dan de hele kamer vol te zetten met kleine prullen.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht en je hebt binnen 24 uur een reactie.
Whatsapp ons
Een krasvrije vloer
2 januari 2021

Een krasvrije vloer

Bent u op zoek naar een krasvrije vloer, maar weet u niet waar u moet beginnen? Woodstep adviseert u hier graag over!

Lees de blog
Woodstep combideals
26 december 2020

Woodstep combideals

Woodstep levert een alles-in-één oplossing met de combideals in de webshop. Zo heeft u alles wat u nodig heeft in één keer in huis!

Lees de blog
Woodstep parket schuren

Probeer onze prijscalculator

Voorjaarsactie schuren nu van 18,95 voor 14,95 per m² *
Aantal m²
Behandeling
Totaal
0,00
incl. BTW
Volgende stap

* Bekijk de actievoorwaarden

Een scherpe deal met de beste service
Klanten waarderen ons met een 9.6
Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar