Uw houten vloer schoonmaken en houden

Uw houten vloer schoonmaken en houden

25 januari 2020

Voor de beste tips over het onderhouden van uw houten vloer, kunt u terecht bij het volgende artikel: Het onderhouden van uw houten vloer

De houten vloer schoonmaken

Het is zo nu en dan hard nodig: een houten vloer schoonmaken. Het is belangrijk dat de wekelijkse en periodieke onderhoudsbeurt goed wordt uitgevoerd, want anders loopt uw houten vloer het risico op blijvende schade. Vegen, een sopje met water, stofzuigen, reparatieklusjes, het hoort er allemaal bij! Lees daarom dit artikel met praktische tips over hoe u het beste uw houten vloer kunt schoonmaken.

Voorzorgsmaatregelen voor een schone vloer

We zijn allemaal bekend met het spreekwoord ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Dit spreekwoord gaat ook op voor het onderhouden en schoonmaken van houten vloeren. Er zijn namelijk diverse maatregelen die u kunt ondernemen om de houten vloer zo min mogelijk vies te laten worden. Zodoende hoeft u ook minder vaak uw houten vloer een schoonmaakbeurt te geven.

Leg een deurmat neer

Leg een deurmat bij de deur neer, zodat binnenkomers nog even hun voeten vegen. Niet alleen hoeft u dan minder vaak uw houten vloer schoon te maken, maar u beschermd uw vloer ook nog eens beter. Aan de schoenen kunnen steentjes en harde korrels zitten die schade kunnen toebrengen aan uw houten vloer.

Natte schoenen blijven buiten

Zorg dat het voor het hele huishouden duidelijk wordt dat er een nieuwe regel wordt ingevoerd: natte schoenen buitenshuis laten. Zorg bijvoorbeeld dat de natte schoenen terecht kunnen onder een afdakje buiten of in uw garage. Vocht zorgt voor vlekken en kan het hout laten kromtrekken.

Beschermende matjes op de vloer

Leg beschermmatjes of vloerkleden neer op de houten vloer. Zo maken vuil en vocht minder kans om uw houten vloer aan te tasten. Denk bijvoorbeeld aan een beschermmatje onder uw bureaustoel met wieltjes. Of leg een vloerkleed neer op een zit plek (zoals de woonkamer).

Verwijder vocht per direct

Maak vlekken op de vloer meteen schoon. Ligt er vloeibaar materiaal op de vloer, neem dit dan eerst weg met een doek die goed vocht op neemt. Vocht is één van de grootste boosdoeners bij een houten vloer.

Hoe houten vloer schoonmaken?

Hoe u het ook went of keert, uw houten vloer dient wekelijks schoongemaakt worden. Vegen, een sopje met water, stofzuigen, reparatieklusjes, het hoort er allemaal bij! Maar hoe maakt u een houten vloer schoon?

– Veeg de vloer met een swiffer

Veeg dagelijks de houten vloer met een swiffer of een andere zachte bezem. Het klinkt misschien enorm arbeidsintensief, maar het beschermt uw vloer tegen slijtage. Door het vuil, het zand en de korrels van de houten vloer te verwijderen, voorkomt u krassen en aangehecht vuil.

– Zuig de vloer wekelijks met een stofzuiger

Zuig wekelijks de vloer met een stofzuiger. Met een goede stofzuiger krijgt u het hardnekkige vuil tussen de vloerdelen vandaan. Gebruik een zachte borstel voor de stofzuiger en oefen niet te veel druk uit. Anders kan u krassen maken.

– Dweil de vloer wekelijks

Naast een wekelijkse stofzuigbeurt heeft de houten vloer ook een dweilbeurt nodig. Alleen hoe maakt u een houten vloer schoon met een dweil? Vooraf aan het dweilen is het belangrijk dat het vuil van de vloer is verwijderd. Zuig of veeg de vloer dus eerst goed. Maak vervolgens de houten vloer schoon met een vochtige dweil. Let er heel goed op dat de dweil niet te nat is. Vocht dat in het hout trekt, tast het lak aan en doet het hout kromtrekken.

Gebruik één keer in de maand een schoonmaakmiddel bij het dweilen van een houten vloer. Let er heel goed op dat u het juiste schoonmaakmiddel kiest. Welk schoonmaakmiddel het beste voor de vloer is, is afhankelijk van de bewerking van je houten vloer. Een pH-neutraal schoonmaakmiddel op waterbasis is de meest veilige optie. Schoonmaakmiddelen die u absoluut niet moet gebruiken zijn: azijn, bleek, ammoniak, schuurmiddelen of andere middelen die een laagje achterlaten (denk hierbij aan was, meubelspray of olie). Verdun het schoonmaakmiddel goed. Doe bij het dweilen de schoenen uit. Zo voorkomt u vlekken.

Dweilen neemt de oppervlakkige vlekken weg. Toch kan het zijn dat na de dweilbeurt er nog steeds vieze plekken op de houten vloer zitten. Neem deze vlekken weg met een doek. Dan kunt u meer druk zetten en goed wrijven.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht en je hebt binnen 24 uur een reactie.
Whatsapp ons
Een krasvrije vloer
2 januari 2021

Een krasvrije vloer

Bent u op zoek naar een krasvrije vloer, maar weet u niet waar u moet beginnen? Woodstep adviseert u hier graag over!

Lees de blog
Woodstep combideals
26 december 2020

Woodstep combideals

Woodstep levert een alles-in-één oplossing met de combideals in de webshop. Zo heeft u alles wat u nodig heeft in één keer in huis!

Lees de blog
Woodstep parket schuren

Probeer onze prijscalculator

Voorjaarsactie schuren nu van 18,95 voor 14,95 per m² *
Aantal m²
Behandeling
Totaal
0,00
incl. BTW
Volgende stap

* Bekijk de actievoorwaarden

Een scherpe deal met de beste service
Klanten waarderen ons met een 9.6
Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar