Houten vloeren en huisdieren

Houten vloeren en huisdieren

30 november 2018
Houten vloeren en huisdieren

“Maakt mijn kat krassen met zijn nagels of vlekken met haarballen op de parketvloer?” en “Door mijn hond is er een water-, urine- of braaksel vlek in het hout getrokken, wat moet ik nu doen?” en zelfs “Mijn vogels, muizen of konijnen zorgen voor vlekken en beschadigingen door uitwerpselen op de houten vloer, hoe los ik dit op?” zijn vragen die ongekend vaak gesteld worden. De antwoorden op deze vragen zijn simpel.

Kunnen huisdieren gehouden worden met een houten vloer?

Het houden van een huisdier in combinatie met een houten vloer is een risico, maar een probleem hoeft het niet te zijn. Uiteraard kunnen wij niet zeggen hoe u voor uw huisdier moet zorgen, maar wij kunnen u wel tips en adviezen bieden, die de makkelijkste en beste manieren laten zien om uw vloer zo netjes en schoon mogelijk te houden.

Wat zijn de problemen met een houten vloer en huisdieren?

De meest voorkomende soorten houten vloeren in Nederland, zijn eiken- en grenenhouten vloeren. In deze houten vloeren zit een stofje genaamd looizuur/ tannine. Dit stofje is de grootste oorzaak van problemen met huisdieren en houten vloeren. Dit stofje kan namelijk de houten vloer en de kleuren ervan aantasten wanneer het in aanraking komt met een te hoge of te lage PH-waarde. Dat is het geval bij bijvoorbeeld braaksel en urine.

Braaksel en urine hebben namelijk een hoge PH-waarde. Wanneer dit in het hout trekt, ontstaan er donkere vlekken en kringen. Het is dan belangrijk om dit zo spoedig mogelijk op te ruimen, zodat dit geen kans heeft om in het hout te trekken. Onderstaande tips kunnen helpen om deze verkleuring te verminderen en te voorkomen. Andere problemen kunnen bijvoorbeeld het krassen van nagels op de vloer en water van drinkbakken van honden, katten, vogels of konijnen zijn. Ook natte poten of poten met zand eronder kunnen een groot probleem zijn bij huisdieren en houten vloeren.

Hoe kan ik de problemen van huisdieren met houten vloeren voorkomen of verminderen?

Bij het voorkomen van dit soort ongelukjes, spelen de afwerking en onderhoud grote rollen. In principe kunnen de drie basis afwerkingen voor een houten vloer (olie, lak en hardwax) gewoon worden gebruikt in combinatie met huisdieren.

Een olieafwerking bij honden en katten, is een goede keuze. Het belangrijkste is dat de vloer periodiek goed wordt onderhouden en de aanwijzingen in de onderhoudswijzer goed worden opgevolgd. Een olie is impregnerend wat betekent dat deze sneller zal gaan slijten dan een hardwax- of lakbehandeling. Als de olie plaatselijk is weggesleten, dan vormt dit een groter risicogebied voor vlekken. Het voordeel van olie is dan wel weer dat deze plaatselijk bijgewerkt kan worden met een onderhoudsbeurt en dat deze vaak stroever is, waardoor uw huisdier wat meer grip heeft.

Een hardwaxafwerking bij honden en katten, is een goede keuze. De hardwaxafwerking van Woodstep beschikt over een 2-laags systeem. Eén laag hiervan is olie, wat in de houten vloer trekt. De andere is was. Hierdoor is de parketvloer met deze behandeling beter bestand tegen vocht en vuil. Evenals bij de olie, heeft de hardwaxbehandeling als voordeel dat de vloer bij krassen en vlekken eenvoudig plaatselijk bijgewerkt kan worden.

Een lakafwerking bij honden en katten, is een goede keuze. Bij een gelakte vloer is er geen periodiek onderhoud en de vloer is optimaal beschermt tegen vocht en vuil. Echter is een lak ook poreus en indien er te lang iets op blijft liggen, kan ook hier verkleuring optreden in de houten vloer.

Tips om uw vloer het beste en makkelijkst te onderhouden voor uw huisdier.

·         Gebruik een dienblad of iets dergelijks onder de drinkbak om water op de houten vloer te vermijden;

·         Verwijder tijdelijk vloerkleden op de houten vloer bij niet zindelijke huisdieren, zodat u kunt zien dat er een ongelukje gebeurd is en dit vervolgens kunt opruimen. Urine op een vloerkleed kan lang nat blijven en vlekken veroorzaken die u pas ziet als u ooit het kleed weghaalt;

·         Zorg voor deurmatten en droog de pootjes van de hond goed af na het wandelen;

·         Stofzuig regelmatig om zand en vuil dat aan de pootjes van de huisdieren naar binnen komt te verwijderen. Zand werkt als schuurpapier, waardoor de vloer sneller slijt;

·         Volg de onderhoudsprotocollen die bij uw vloer horen, om de olie en of hardwax laag verzadigd te houden;

·         Ruim eventuele ongelukjes van u huisdier direct op.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht en je hebt binnen 24 uur een reactie.
Whatsapp ons
Een krasvrije vloer
2 januari 2021

Een krasvrije vloer

Bent u op zoek naar een krasvrije vloer, maar weet u niet waar u moet beginnen? Woodstep adviseert u hier graag over!

Lees de blog
Woodstep combideals
26 december 2020

Woodstep combideals

Woodstep levert een alles-in-één oplossing met de combideals in de webshop. Zo heeft u alles wat u nodig heeft in één keer in huis!

Lees de blog
Woodstep parket schuren

Probeer onze prijscalculator

Voorjaarsactie schuren nu van 18,95 voor 14,95 per m² *
Aantal m²
Behandeling
Totaal
0,00
incl. BTW
Volgende stap

* Bekijk de actievoorwaarden

Een scherpe deal met de beste service
Klanten waarderen ons met een 9.6
Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar